Met veel enthousiasme en toewijding werk ik dagelijks aan het creëren van een veilige, stimulerende omgeving waarin de kinderen zich kunnen ontwikkelen. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om een positieve impact te hebben op hun groei en welzijn. Hieronder een aantal voorbeelden.

Eerste ontmoeting
Als je voor de eerste keer gaat kennis maken in een gezin is dat altijd even ‘spannend’. Zo ook voor dit lieve meisje die echt nog even de kat uit de boom keek. Mijn tas met materialen was wel interessant en vooral toen ik er 2 handpoppen uit haalde. Ik heb 1 handpop in haar buurt gelegd, waarna zij hem pakte en er een mooi moment ontstond. De eerste voorzichtige klik was er en nu ruim 2 jaar later werken we nog steeds 2 keer in de week samen. Je kunt nooit direct ‘eisen’ dat een kind direct met je gaat werken. Een band, wederzijds vertrouwen en een veilige werk- en speelplek is heel belangrijk!
Communiceren
Iets vertellen of zeggen tegen iemand anders is niet altijd vanzelfsprekend. Soms moet je eerst oefenen hoe je iets zegt, vraagt of kan vertellen tegen iemand anders. Samen teksten maken, woorden aanleren en in de praktijk gebruiken. Wil je met me spelen? Stop hou op! Mag ik meedoen? Mag ik een koekje? Ik wil boterham/ijsje/banaan etc. Het begint bij een woord, klank of gebaar, maar eindigt vaak in het praten in een (korte of lange) zin of een aantal gebaren waardoor de ander weet wat “jij” zegt!


Samen ontdekken
Leren spelen, leren ontdekken en vooral wat kan ik met al dat materiaal? Stap voor stap samen leren spelen vooral voordoen, imiteren en heel veel herhalen. Deze jongen had tijd nodig om te wennen aan de verschillende materialen, maar door dit rustig op te bouwen, stap voor stap, boekten we samen veel successen en zijn we ‘hard’ aan het werk.
Dat daarbij dan heel de grond vol ligt is niet erg toch?!
Samen koken
Er komt veel bij kijken om erwtensoep te maken. Welke ingrediënten hebben we nodig, welke keukenspullen en welke pan? Moeten we nog naar de winkel?
Een recept lezen is best moeilijk maar ook dit hebben we in stappen aangeleerd (inclusief het boodschappenlijstje, winkelen en betalen). Hij kan de tekst lezen, weet wat hij elke stap moet doen met als eindresultaat een heerlijke pan erwtensoep die iedereen mag proeven!
Ik mocht eigenlijk alleen maar roeren in de pan, want hij zei ‘ik kan het zelf hoor’!!


Praten in een (lange) zin
Deze jongen heeft 1 grote hobby en dat is samen met zijn moeder naar de Efteling te gaan. Als ik met hem ging werken hoorde ik altijd wel het woord Efteling, maar niet in een mooie (vertel)zin.
In dit voorbeeld werkten we hier wel naartoe. De zin maken (schrijven), de zin na leggen, de zin in stukken knippen en weer heel maken, met de omdraaimethode (van de methode Leespraat) de zin leren te onthouden en vooral daarna al het geleerde in de praktijk brengen. Deze jongen heeft de (hulp)middelen gekregen om stap voor stap te leren hoe hij kan communiceren (met behulp van de methode Leespraat) in zijn directe omgeving.
Kleuren ‘matchen’
Spelenderwijs leren is toch het leukste wat er is!
Dit meisje en ik waren samen de kleuren aan het leren. Ook welke kleuren zijn hetzelfde? Dit deden we met verschillende materialen zoals bekers, legoblokken, ringen, poppetjes etc.. Het meisje legde al het materiaal bij elkaar en kon mij hierna als ik zei ‘mag ik de groene ring’ ook vaak alles weer terug geven! Mooi toch dat er zoveel manieren zijn om tot leren te komen.


Begrijpend lezen
Om een (actieve) woordenschat op te kunnen bouwen moet je vooral weten wat woorden betekenen en waar je ze voor kunt gebruiken. Deze jongen is dol op fantasieverhalen zoals Dolfje Weerwolfje. Ik heb hier een tekst geschreven maar bewust 1 woord weggelaten die hij moet aanvullen. Ik maak gebruik van de belevingswereld van het kind zodat ik zijn interesse heb en hij actief meedoet met de opdracht. Al het lezen wat ik aanbied is begrijpend lezen (volgens de methode Leespraat die hem hierin ondersteunt).